Sahabat adalah perisai diri

Sunday, September 7, 2008

Asam Pedas Ikan Tenggiri - Fasha Sandha


Ramuan:

Ikan tenggiri 
1 batang serai - diketuk 
1 tangkai daun kesum 
Bunga Kantan
Bendi atau Terung bulat
2 ½ gelas air asam jawa
Kunyit hidup
Setengah inci belachan
4 ulas bawang merah/putih
Garam secukup rasa

Bahan untuk dikisar:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Kunyit hidup
Belachan dikisar dengan 20 biji cili kering

Cara:Tumis bahan yang dikisar sampai pecah minyak. Letakkan bendir atau terung. Tumis lagi. Masukkan daun kesum, bunga kantan serta air asam jawa ke dalam periuk. Tunggu hingga mendidih, kemudian masukkan ikan serta garam secukup rasa.

sebutir kata:
Sumber dipetik dari sini..
Dikhabarkan juga Fasha Sandha amat sukakan biji mata ikan Tenggiri yang telah di asam pedaskan tersebut adanya..

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails