Sahabat adalah perisai diri

Sunday, September 14, 2008

Jeruk mempelam muda (mangga)


Buah mangga muda dibelah dua atau empat atau enam pun boleh gak.

- Rendam semalaman dalam air kapur (kapur sireh, jangan kapur kasut lak)
- Esoknya, basuh mangga bersih-bersih. Perapkan dengan air garam semalaman pulak. Garam biar banyak ye.
- Esoknya, tapiskan mangga, buang air garam tu. Jangan basuh dah.
- Masak air gula . Biarkan air gula sejuk. Masukkan mangga dalam bekas/balang/ botol, siramkan air gula. biar semalamam. (Air gula tu biar le pekat sikit..) 
- Lepas tu rasa lah... sah sedapppp... hemmmm yummy-yummy! !!.....

Ini gambar jeruk yang best sangat ni...
sebutir kata:
Fuyooo tengok rasa cam tak tahan nie.. sabar ajelah.. kelangsungan dari siri dilarang menjilat monitor nie.. heh.. heh..

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails