Sahabat adalah perisai diri

Thursday, October 30, 2008

Petua: Ubi kayu ubat gastrik

Gastrik satu penyakit yang tidak disenangi oleh kebanyakan orang. Dalam perubatan tradisional orang-orang kita, bagi mengatasi sakit ini amat mudah, bahan-bahannya amat mudah diperolehi. Cara mengubat menurut orang tua-tua kita dahulu, ialah dengan mencari ubi kayu yang masih segar (masih muda). Dikupas kulitnya dan dicuci dengan bersih. Kemudian ubi kayu itu dipotong sepanjang 5 cm. Makanlah ubi kayu itu sehari 3 potong (1 potong = 5 cm) iaitu pada sebelah pagi, tengahari dan petang.

sebutir kata:
Pada sebelah pagi sebelum makan ubi kayu tersebut makanlah nasi terlebih dahulu walaupun sedikit. Lakukan ini setiap hari kira-kira sampai 3 minggu atau sebulan.. insyaallah puasa kaum lelaki akan penuh.. heh.. heh..

6 comments:

  1. ish..ish..terasa lak mcm kt zaman jepun bila kena mkm ubi kayu tuh! trajis tul tapi bleh caya ka yg org laki2 tu bleh posa penuh & klau x posa pon bukannya bayor balik mcm kaum sejenis cik kiah nie...

    ReplyDelete
  2. ish cik kiah nie.. ari nie tak motong ka.. awai online nie..

    Bab posa nie sensitip skt.. Aku mewakili kaum Adam nie berani kerat jari (jari ayam) yang posa kaum Adam ni se BULAN PENUH (PAS).. kami semua amalkan petua diatas untuk elakkan gastrik.. tak caya tanyalah aku..

    ReplyDelete
  3. ubi kayu rebus ke atau makan mentah-mentah?

    ReplyDelete
  4. Err.. anonymous..

    Nama pun ubi kayu.. kalau makan mentah2 x direbusnya.. macam kayu la.. heh.. heh..

    ReplyDelete
  5. askum cik kiah,cik kiah dah penah try ke petua ni? klu perut asek berangin je bole ke gune ni

    ReplyDelete
  6. Saya telah membacanya pada 25 Julai 2011. Semoga awak sentiasa sihat untuk menulis dan berkongsi. Link awak telah saya linkkan ke blog saya dihttp://rozisalehin.blogspot.com/2008/10/petua-ubi-kayu-ubat-gastrik.html

    di bil ke 5

    Sila layari. TQ

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails