Sahabat adalah perisai diri

Wednesday, October 22, 2008

Talam jagung


Talam Jagung 

bahan lapisan bawah 
1 cawan jagung cream 
2 cawan tepung beras 
0.5 cawan tepung jagung 
3.5 cawan santan 
1 cawan gula 

bahan lapisan atas 
1.5 cawan tepung beras 
4.5 cawan santan pekat 
1 s/k garam 

Cara 
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati. 
2. Masukkan dalam loyang yg telah disapukan sikit minyak. 
3. Kukuskan selama 30 minit. 
4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk. 
5. Kacau sekejap [10 minit] diatas api yg lebih kecil. 
6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan perlahan2 adunan lapisan atas. 
7. Kukuskan selama 20 minit. 
8. Sejukkan betul2 barulah dipotong.

sebutir kata:
Setelah dipotong2 ikut saiz yang diidam, masukkan kedalam tupperware dan antaq kat aku sikit.. tak yah banyak agak penuh tupperware pun dah cukup.. heh.. heh..

2 comments:

  1. nie pasal kuih talam jagung...ingat nk cuba try ari nie, buat bukak posa..klau menjadila sok bleh bawak mai opis...he..he..minta maap la pd sesiapa yg x dak kt opis no!!!

    ReplyDelete
  2. Satu lagi mak aku pesan, kalau nakkan kuih tu menjadi lebih lemak dan sedap, kena buat hari dimana aku ada diofis.. mak aku pesan la.. kalau korang tak ikut dan tak menjadi pulak kuih tu, aku tak tanggung..

    PESAN ORG2 TUA KENA IKUT OOO...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails