Sahabat adalah perisai diri

Thursday, December 11, 2008

Petua: Mengatasi gatal keladi


Sayur asam masak keladi memang sedap, tetapi yang tak sedapnya ialah `kegatalannya'. Bagi menjadikan sayur keladi tidak terasa gatal, ketika memasaknya anda hanya perlu memasukkan tiga atau empat keping hirisan pinang ke dalam masakan.

Bagi menghilangkan rasa gatal pada tangan pula, lumurkan tangan anda dengan minyak masak. Insya-Allah, gatal akan beransur kurang.

sebutir kata:
Perlu diingatkan, petua diatas hanya apply untuk gatai sayur keladi saja dan ianya tak termasuk gatai disebabkan panau, kurap, songkla dan kawasan2 yang sewaktu dengannya.. sekian harap maklum.. heh.. heh..

3 comments:

  1. Apa pulok petua klau org tua tapi masih dok gatai & miang keladi lagi...x sedaq diri wlaupun rumah dh kata piiii, kuboq kata maiiiila..dh tu peragai pulak mcm x boleh pakai langsung buat menyemak kepala otak ja..mcm mana nk buat ngan org cam nie..tlg bagi petua no****

    ReplyDelete
  2. Salam CKG,
    Kalau dulu kot belah Bkt Tambun, org camnie depa buat tukun tiruan..

    tapi la nie kot belah town aku Mcg Bubok depa buat getah sekerap, gunanya untuk lap pot susu getah..

    kalau kot belah Bkt Minyak lagi teruk.. depa layan dia mamcam taik minyak.. heh.. heh..

    ReplyDelete
  3. uitttttttt! taik minyak??
    xbley2..taik minyak wangi oooo..

    kt bukit minyak, depat wat kuih samperit dgn taik minyak! mkn time raya..hehe.. kalau owg mcm tu ptot buang kt pusat carigali minyak tgh laut pasipik ja..keh3

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails