Sahabat adalah perisai diri

Tuesday, July 14, 2009

Resepi: Laksa Johor

LAKSA JOHOR

800 gm spageti – direbus
600 gm ikan kurau
150 gm serbuk kari daging
1 senduk cili kisar
Sedikit tauge
4 ulas bawang merah
Sedikit lengkuas
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 batang serai * bawang merah, lengkuas, bawang putih, halia & serai dikisar (A)

Sedikit udang kering – ditumbuk
1 sudu besar pes udang
2 keping asam keeping
1 batang bunga kantan
2 liter santan
Minyak masak & garam
Cili kering
Pes udang * dikisar dibuat sambal

Cara membuat
  1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan (A), pes udang dan udang kering.
  2. Masukkan daun kesum dan cili kisar. Masak hingga garing.
  3. Kemudian masukkan serbuk kari, isi ikan, santan, garam dan asam keeping. Biarkan mereneh atas api yang perlahan hingga kuahnya pekat.
  4. Cara menghidang; masukkan spageti dalam mangkuk. Tuangkan kuahnya dan bubuhkan sayur - sayuran. Hidangkan dengan sambal.

1 comment:

  1. Nampak macam mee rebus. Laksa asli johor tak perlu telur dan tauhu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails