Sahabat adalah perisai diri

Thursday, March 11, 2010

Apa hal pulak ni


Tiga kanak-kanak telah cedera parah apabila seorang lelaki yang bersenjatakan tukul menyerbu masuk ke sebuah tadika di mana mereka sedang belajar.

Masyaallah... bersenjatakan tukul pulak tu. Kak Ros dengaq pun dah kecut perut. Penyerang yang dikatakan kurang siuman itu telah mengamuk lalu menghentak mereka di kepala. Kejadian berlaku di Tadika Sinario, Lorong Haji Ali, Muar. Yang cedera termasuk seorang perempuan - kesemuanya berusia enam tahun. Setakat ni suspek masih diburu polis.

Macam macam dunia la ni. Kak Ros pun tak leh nak bayangkan motif dia bertindak bangang sampai camtu. Budak budak tu tau apa.

Sebagai mak bapak yang anaknya dihantar ke tadika tadika seluruh Malaysia, mereka tentunya mula rasa bimbang. Sudah tentu kebanyakan tadika kita mana ada pak guard yang tolong jaga. Tambahan perbelanjaan bagi tadika tadika nak siapkan pak guard pulak pastinya akan ditanggung oleh mak bapak yang bukannya semua orang senang.

Memang isu keselamatan di tadika tadika agak kurang diberi perhatian. Paling lebih, setiap tadika kak Ros tengok adalah pagar yang mungkin sentiasa ditutup. Apakah perlu kita letakkan pula syarat kena ada pak guard disetiap tadika. Pengusaha tadika kena ambik inisiatif ni. Tapi perbelanjaan yang lebih ini perlu diperincikan pada ibu bapa yang mungkin ditanggung secara "win win situation".

Kalau nak harap dalam keadaan sekarang ni, ada la kot 3 ke 4 orang cikgu yang majoritinya pompuan. Macam kak Ros jugak la, harap menjerit je lebih, lawan haram tak tau. Takkan nak harap bebudak tadika ngan cikgu pompuan yang ada ni lawan kot...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails