Sahabat adalah perisai diri

Thursday, July 1, 2010

Apa hal, heran ka?

Harga barangan naik dah jadi biasa, jangan buat buat hairan...

Hang marah pi la lagu mana pun, tunjuk perasaan ka, bebai ka, tendang tong ka, harga ikan tetap nak naik kalau dah depa kata nak naik.

Kerajaan? Tak payah la suruh kerajaan yang sibuk dengan judi bola tuh... depa kerja banyak. Mana ada masa nak tengok masaalah rakyat. Depa depa tu bukan besa pi market beli ikan. Harga naik ka tak naik ka, sama saja bagi depa.

Harga ikan naik RM10 sekilo

KUALA TERENGGANU - Harga ikan segar di Terengganu naik sehingga RM10 sekilogram berikutan bekalan tempatan berkurangan sejak sebulan lepas.

Pengerusi Persatuan Nelayan Kuala Terengganu Selatan (PNKTS) Hamzah Jusoh berkata, ketika ini Terengganu terpaksa bergantung ikan daripada pantai barat.

"Ikan tempatan sekarang berkurangan dan harganya melambung. Ada bot yang masuk, tetapi tidak ada ikan," katanya di sini hari ini.

Hamzah berkata sebagai contoh harga ikan tenggiri di dalam perahu ketika ini berharga RM21 sekilogram berbanding RM11 sebelum ini dan ikan kembung gred A RM12 sekilogram (RM6).

Beliau berkata, kekurangan bekalan ikan itu jelas dapat dilihat di Kompleks Perikanan Pulau Kambing di sini pukul 8 pagi aktiviti penjualan ikan sudah berhenti berbanding pukul 10 pagi sebelum ini.

"Pendapatan nelayan sekarang amat merosot dan ramai yang tidak keluar ke laut kerana hendak beli minyakpun tidak mampu," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, nelayan-nelayan bernasib baik kerana mendapat bantuan kerajaan RM200 sebulan, sekaligus mengurangkan bebanan mereka. - Bernama

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails