Sahabat adalah perisai diri

Saturday, July 24, 2010

Loji nuklear di Putra Jaya

Sumber: Pak Long

Loji nuklear dibelakang rumah Najib dan Rosmah jadi jaganya...

Salam semua...

Pak Long tak berapa sihat sikit dalam dua hari ni. Maklum la, enjin dah lama dah. Nak overhaul lebih lebih pun bukannya ada spare part.

Tapi dalam dok tak sihat tu, Pak Long pi jugak bawak Mak Long hang pi kongsi kesayuan kawan Pak Long yang kehilangan bini dia hari ni. Bini dia tu umoq muda lagi, baru 59 tahun. Tapi la ni dah tak heran dah, banyak lagi nyok yang luruh masa muda. Tuhan lebih sayangkan depa. Dari Dia kita datang dan kepada Dia jua kita kan kembali.

Banyak la kengkawan lama yang jumpak, banyak kisah kisah lama dan baru yang timbui. Tapi tu la, orang kita ni bukannya depa paham sangat kehendak kerajaan. Kerja depa tu asyik nak bangkang saja yang depa tau. Macam tadi tu la, ada dua tiga ekoq mamat yang baru lepaih buang cawat dok bantah projek nuklear yang kerajaan Najib tu cadang nak buat.

Najib ngan Rosmah tu berniat baik, nak bagi elok negara, nak jimat duit negara. Nak buat janakuasa nuklear sendiri untuk jana tenaga bagi negara. Banyak kelebihannya. Amerika mesti izin punya kita adakan janakuasa nuklear kita sendiri pasai kita kan ka kawan baik dengan Amerika. Israel pun sokong kita jadi kuasa nuklear dunia satu hari nanti pasai kita buat ni pun pasai ikut nasihat Apco, anak pinak depa jugak.

Tapi yang puak puak pembangkang ni marah marah benda yang elok ni pasai apa? Macamana hangpa nak perintah negara kalau benda baik untuk rakyat ni pun tak nampak dan tak reti nak sokong? Ka Hangpa jeles kot pasai hangpa tak dak idea bernas macam kerajaan Najib?

Pak Long pun serupa, Mak Long hang pun sama, walaupun bibiaq mulut kami tak semerah Najib, kami tetap sokong sepenuhnya usaha kerajaan Najib nak perlingkupkan Malaysia ni dengan kesan dari janakuasa nuklear tu. Biaq walau satu hari nanti Pak Long kena dok bela lembu bawah rumah pun tak pa, pasai tak dak dah padang ragut. Untuk apa semua ni? Untuk kebahagian rakyat dan negara jugak. Takkan Najib gamak tengok Mak Long hang tak dak tempat nak tanam ubi kayu langsung kot?

Pak Long rasa Najib kena dengaq jugak la cakap Mak Long hang ni. Mak Long hang cuma mau lokasi loji nuklear ni buat kat Putra Jaya, biaq Rosmah tolong tengok tengokkan. Buat saja dibelakang istana Najib tu. Senang senang tu Najib pun boleh tolong tengok tengokkan sambil jogging petang petang.

Wassalam...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails