Sahabat adalah perisai diri

Monday, August 16, 2010

Ramadhan dah moden

Sumber: Pak Long

Macam tak betoi saja iklan ni, Pak Long tengok setan dimana mana...

Salam semua...

Lepak lepak ngan Mak Long hang di tengahari bulan posa ni teringat balik kisah dulu dulu ni. Kenangan manih dulu dulu tu dah cukup buat kita sengeh sampai telinga. Posa dulu ngan posa la memang jauh bezanya.

Dulu jarang jarang kita dengaq orang mengamuk di bulan posa, paling tinggi kalau ada pun bebudak mengamuk pasai berebut makan time "more" kat surau surau. Tapi la ni lepaih satu satu lagi cerita amuk yang kita dengaq, siap ngan bagi cedera parah anak sendiri lagi. Orang sibuk nak cari baju raya kat anak anak, yang dia sibuk bawa anak masuk hospital. Hilang akai betoi...

Dulu jarang jarang kita dengaq budak budak putuih jari kaki tangan pasai main mercun di bulan posa, jangan kata tak dak orang main. Lagi ganaih dari zaman la, siap tanggung meriam bawak lari time orang kampung ligan. Tapi la ni budak budak dah tak reti cara nak gila dan terlalu manja. Putuih kaki tangan dah macam hobi masa lapang depa.

Jadi pesan Pak Long, jauhi lah mercun. Ianya membahayakan kesihatan jari kaki dan tangan hangpa semua...

Wassalam...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails