Sahabat adalah perisai diri

Friday, October 15, 2010

Cuci hati

Sumber: Pak Long

Salam semua...

Semua tingkah laku manusia perlu dipandu oleh akal fikiran. Perangai manusia kalau tak dipandu akal terutama akal yang waras, kita panggil sasau atau gila. Ingat... orang gila tak wajib sembahyang tau... haha... Akal fikiran pulak dipandu oleh hati, jadi hati manusia yang bersih akan dijelmakan dari tindakan tindakan manusia tadi yang baik dan suci. Jadi kalau nak tau bersih hati kita ataupun tidak, tengok la apa hasil dari tingkah laku kita nooo... hihi...

Manusia diciptakan Allah dari beberapa elemen utama sehingga mewujudkan identitinya iaitu jasad, akal, roh, nafsu dan hati. Namun, daripada semua unsur itu, paling penting dalam ajaran Islam yang diambil kira daripada keseluruhan amalan keagamaan adalah intinya, bentuk dalamannya iaitu hati.

Oleh itu, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

”Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada jasad dan rupa bentuk kamu, tidak kepada keturunan dan harta kekayaan kamu, sebaliknya Allah memandang hati kamu. Sesiapa yang memiliki hati suci bersih, nescaya Allah amat mencintai orang itu. Ketahuilah! Wahai anak Adam orang paling dicintai Allah ialah orang yang paling bertakwa di kalangan kamu. (Hadis riwayat Muslim dan Tabrani)

Haa... tunggu apa lagi, jom pakat pakat bersihkan hati... hmmm....

Wassalam...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails