Sahabat adalah perisai diri

Tuesday, November 23, 2010

Akibat gemar yang murah

Mayarakat kita memang sejak azali lagi suka sungguh berjimat tak kena tempat. Gemarkan sangat benda benda murah yang dilelong dipasar atau supermarket. Bukan semua yang murah itu berbaloi dibeli dan begitu jugak bukan semua yang mahal itu membazir. Sebenarnya ianya banyak bergantung pada kebijaksanaan kita dalam membeli dan menilai barangan dengan nilainnya sebelum pembelian dibuat.

Cerita paparan myMetro ini mungkin boleh dijadikan iktibar buat semua umat Islam Malaysia. Ini kerana gemarkan jualan murah, maka si pembeli ni tadi telah merasa ditipu. Dia membeli tiga helai sejadah merah yang dijual secara lelong RM10.00 disebuah kedai kira-kira enam bulan lalu dan kini baru menyedari bahawa ada rupa bentuk muka babi pada corak corak disekeliling sejadah murahnya itu.

Eloknya orang ramai lebih berwaspada lah dengan setiap jualan murah yang kebiasaannya terdiri daripada barangan lama dan kurang berkualiti yang kebanyakannya diimpot dari negara China. Ini bagi mengelakkan dari berulang peristiwa serupa ini yang jelas mengusik sensitiviti umat Islam.

3 comments:

 1. salam, sy pun suka yang murah.cmna ni :)

  ReplyDelete
 2. Salam,
  Kak Ros nak pesan ni, jgn dok suka pompuan yang murah plak sebagai isteri... hihi... tak elok tuu...

  ReplyDelete
 3. mintak jauh la dr bende murah cmtu. bende murah len xpe.adoi

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails