Sahabat adalah perisai diri

Thursday, December 2, 2010

Hawa, amanah Allah terhadap Adam

Sebelum baca lebih lanjut, tengok dulu gambar yang dipaparkan disini....... isk... isk...

Apa yang hangpa nampak. Ya... namanya ialah, Nurul Dahyatul Fazlinda, 9. Ya... dia adalah seorang perempuan. Ya... dia adalah mangsa kekejaman seorang lelaki. Ya... seorang lelaki dan lebih malang lagi lelaki itu ialah bapanya sendiri.

Nurul Dahyatul Fazlinda, 9 telah cedera parah disimbah asid oleh bapanya sendiri bersama sama adiknya, Muhammad Irfan Firdaus, 2 pada 16 Ogos lalu.

Bayangkan bagaimana anak ini meraung raung kesakitan. Bayangkan bagaimana anak yang masih mentah ini menggelupur menahan kesakitan dari curahan asid itu. Bayangkan bagaimana anak ini hendak meneruskan hidup dengan rupa yang telah sengaja dirosakkan oleh ayahnya sendiri yang sepatutnya menjadi pelindung baginya.

Bagaimanapun, tertuduh, Mat Haizan Mat Yasin, 32, telah dihukum penjara tujuh tahun dan dua sebatan keatas kedua-dua tuduhan.

Segalanya memang ditakdirkan oleh Yang Maha Esa terhadap kedua dua mangsa serta juga tertuduh. Namun yang menjadi persoalan disini ialah sikap panas baran kaum Adam terhadap kaum yang lemah. Kaum Adam hanya di lihat berani menunjukkan baran pada kaum Hawa dan kanak kanak yang takut untuk melawan. Sudah tu sudah laa wahai kaum Adam. Hawa diwujudkan Allah sebagai amanah terhadap Adam, bukan tempat melepaskan geram.

Seseorang itu dilihat kuat bukan kerana menewaskan berpuloh puloh musuhnya tapi kerana berjaya mengawal nafsu amarah mereka.

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. salam atie,
    sedihkan... dunia moden bagai gagal membentuk minda bangsa kita menjadi lebih maju...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails