Sahabat adalah perisai diri

Saturday, December 4, 2010

Kaitan gout, karang

SAYA berusia 44 tahun. Baru-baru ini, saya disahkan menghidap penyakit gout. Sejak kebelakangan ini, saya kerap mengalami sakit pinggang pada sebelah kanan dan kerap kali kencing berdarah.

Kemusykilan saya, apakah penyakit gout boleh membawa kepada pembentukan batu karang ginjal? Apakah rawatan yang perlu saya jalani dan langkah-langkah yang perlu saya ambil selepas ini?

Hati Risau

PENYAKIT gout boleh membawa kepada pembentukan batu karang ginjal. Ini kerana pengumpulan kristal asid urik yang dikenal pasti sebagai punca utama penyakit gout boleh berlaku dalam buah pinggang. Keadaan ini seterusnya membawa kepada pembentukan batu karang ginjal. Namun begitu, ia lebih kerap melanda sendi terutama pada ibu jari kaki.

Daripada tanda yang anda alami iaitu sakit pada bahagian pinggang sebelah kanan dan kencing berdarah, kemungkinan besar anda menghadapi masalah batu karang ginjal. Bagaimanapun, beberapa pemeriksaan perlu dilakukan untuk mengesahkan kehadiran batu karang ginjal.

Antara pemeriksaan yang perlu saudara jalani ialah ujian air kencing. Ini penting untuk memastikan kehadiran kristal dalam air kencing. Selain itu, perlu diperhatikan juga bacaan pH air kencing saudara. Ini kerana apabila air kencing anda berasid (iaitu kadar bacaan pH kurang dari tujuh), ini boleh menggalak pengumpulan kristal asid urik dalam buah pinggang.

Saudara juga perlu menjalani ujian ultra sound pada buah pinggang. Pemeriksaan ini bertujuan mengesahkan kehadiran dan saiz batu karang. Ini juga bagi melihat sama ada wujud komplikasi seperti penyumbatan dan jangkitan kuman.

Pemeriksaan ultrasound penting untuk diagnosis kerana batu karang asid urik tidak dapat dilihat dalam pemeriksaan x-ray. Ini kerana ia adalah dari jenis radiolucent.

Dari segi rawatan pula, ia bergantung kepada saiz dan sama ada berlaku komplikasi atau tidak.

Rata-rata batu karang dari jenis asid urik adalah dari jenis yang lembut dan boleh dihancurkan dengan ubat-ubatan. Jika tidak ada apa-apa penyumbatan pada buah pinggang, rawatan yang dikenali sebagai chemolysis akan diberi.

Rawatan ini membabitkan pemberian ubat Allopurinol serta urinary alkalinizer iaitu sejenis ubat yang menjadikan air kencing saudara beralkali. Ini seterusnya akan membantu menghancurkan batu karang.

Selain itu, batu karang asid urik ini juga boleh dipecahkan dengan menggunakan cara extra corporeal shock wave lithotripsy. Teknik pemecahan batu ini boleh dilakukan secara rawatan harian dan tidak memerlukan bius.

Daripada sudut pemakanan pula, elak mengambil minuman berkafein seperti kopi. Saudara juga perlu mengelak dari mengambil makanan yang mengandungi kadar purine yang tinggi. Ini kerana makanan jenis ini akan meningkatkan paras asid urik dalam badan.

Contoh makanan yang mengandungi kadar purine yang tinggi ialah organ dalaman seperti hati, paru-paru dan otak. Selain itu, daging merah seperti kambing, lembu perlu diambil mengikut jumlah sederhana.

Hasil laut seperti kerang, ikan bilis, ikan sardin, kepah dan ikan salmon juga mempunyai kandungan purine yang tinggi. Semua makanan ini perlu diambil secara sederhana. Sayur-sayuran dari bentuk kekacang juga perlu dielak.

INFO: Tip pemakanan pesakit gout
 1. Minum banyak air kosong.
 2. Elak mengambil minuman berkafein seperti kopi.
 3. Elak memakan makanan mengandungi kadar purine tinggi. Ini boleh meningkatkan kadar asid urik dalam badan. Contoh makanan ialah organ dalaman seperti hati dan paru-paru dan otak.
 4. Daging merah seperti daging kambing dan lembu perlu dimakan dalam kuantiti sederhana.
 5. Hasil laut seperti kerang, kepah, ikan bilis, sardin dan salmon juga mengandungi kadar purine tinggi. Semua makanan ini perlu diambil secara sederhana.
 6. Sayur-sayuran dalam bentuk kekacang juga perlu dielak
Sumber: BH

4 comments:

 1. Terima kasih atas info nie....

  mselim3

  ReplyDelete
 2. JOM CUBA ROOIBOS TEA ORGANIK,JIKA BERMINAT PM SAYA OR WHATAPPS 012-3171069 HARGA BERPATUTAN,KESIHATAN BERGANDA

  ReplyDelete
 3. JOM CUBA ROOIBOS TEA ORGANIK,JIKA BERMINAT PM SAYA OR WHATAPPS 012-3171069 HARGA BERPATUTAN,KESIHATAN BERGANDA

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails