Sahabat adalah perisai diri

Wednesday, December 22, 2010

Pengguna kena main lagi

Salam,

Macam macam cara orang cari makan, diorang tak kira cara baik atau jahat... haram atau halal... asalkan dapat memenuhi kehendak hidup yang kian dihimpit keadaan. Kisah orang ramai yang bertungkus lumus cari makan ni, kalau kita nak sembangkan... 3 hari 3 malam pun tak habis... Manusia yang buat bermacam macam perangai ni tergolong dari semua peringkat... tak kira tua muda, kecil besar, kaya miskin... kerja sendiri atau makan gaji... dok saja atau berniaga...

Yang berniaga lagi teruk sebab yang kena kita sebagai pengguna... kak Ros teringat nak mengomel pasai ni bila saja terbaca kisah Milo telah dicampur dengan serbuk koko tiruan yang dipaparkan di Kosmo hari ni... kisah yang dirakamkan di Pulau Pinang ni sebenarnya sudah lama... cuma ianya tak dihebahkan. Serbuk koko ni dengan mudah boleh didapati di pasaraya pasaraya sekitar Pulau Pinang dan rasanya sebijik macam rasa Milo.

Peniaga tak ingat lain dah, depa ingat nak untung saja tapi pelanggan telah diperdaya mereka dengan mengisi semula serbuk koko tiruan ke dalam tin Milo asal bagi mengaut keuntungan mudah. Penggunaan serbuk koko tiruan itu dipercayai dapat menjimatkan kos pembelian sebanyak 30 peratus berbanding harga Milo asal.

Hasil pemeriksaan pegawai penguatkuasaan di beberapa kedai minuman di sekitar Bukit Minyak, Taman Ciku di Bukit Mertajam serta di Seberang Jaya mendapati, serbuk koko yang dijual di dalam bungkusan plastik tanpa jenama itu diisi ke dalam tin Milo seberat dua kilogram (kg).

Apa kita nak buat dengan peniaga peniaga jenis nak kaya cepat tapi tipu kita sebagai pelanggan nih... nak kasi ka biar tak dak benih terus lepas ni?

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails