Sahabat adalah perisai diri

Monday, January 3, 2011

Berita buruk awal tahun

Perokok tegar kian ramai, itulah berita yang bagi kak Ros berita paling buruk bagi tahun baru 2011. Tak tau la apa pekdahnya hisap rokok nih, masuk angin keluaq asap.. duit licin tinggai kurap...

Asap yang dihembus ke segenap ruang dan lebih teruk, dibawa angin yang tak pepasal menggangu orang di sekeliling yang tidak merokok, malah yang alah, turut terkena tempiasnya. Kempen kerajaan dan badan badan NGO bagai tak menjadi dan tak menepati ke sasaran kerana hingga ke hari ini peratusan perokok tegar di Malaysia semakin meningkat, bahkan berada di tahap membimbangkan.

Jangan kata yang lelaki, pompuan pun tak terkecuali. Dedulu zaman kak Ros remaja, maaf cakap laa... rokok ni hanya untuk jalang hotel murahan saja... rokok dipandang cukup hina bagi pompuan... lelaki okey lagi pasai kononnya nampak stail dan mancho. Sapa la yang bangang pi set stendet bodoh macam tu.

Orang pompuan la ni kata merokok kononnya nak kekal langsing. Padahal ia hanya mitos, cuba lihat di sekeliling anda, berapa ramai perokok yang gemuk. Memang rokok boleh mengurangkan selera makan sekali gus membuatkan berat badan susut tetapi realitinya, ramai perokok tegar juga gemuk.

Merokok merupakan amalan yang tak baik dan tak bagus untuk kesihatan baik lelaki ataupun perempuan. Malah mengikut kajian, merokok bagi perempuan mendekatkan mereka pada penyakit lebih cepat dari lelaki...

Jom berhenti merokok, mai sama sama kita jadikan planet kita bebas dari asap rokok. Jadikan dunia yang kita pinjam dari anak cucu kita ni kekal hijau untuk mereka diami.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails