Sahabat adalah perisai diri

Thursday, January 20, 2011

Orang pompuan kena ambik tahu nih...

Salam,
Hari ni Thaipusam, mungkin pasai perayaan Thaipusam oleh kalangan bangsa India... kelapa didapati berkurangan teruk dipasaran. Tapi, krisis kekurangan bekalan kelapa di pasaran telah lama, cuma semakin derita bila dekat dekat nak Thaipusam nih... haha... nanti marah pulak bangsa India kata kerana depa, kelapa kurang... hihi... tapi ya pun jugak...

Tapi yang penting untuk diawasi umum terutamanya orang pompuan sebagai surirumah, kekurangan kelapa ini telah diambil kesempatan oleh segelintir peniaga licik yang sengaja mencampurkan air paip dan tepung bagi menipu pengguna yang menyangka santan dibeli adalah santan pekat segar.

Ya, ada penipuan santan pekat segar dipasaran. Yang suka sangat beli santan segera berpeket cam gambar atas tuh, jaga jaga lah...

Penipuan terancang itu dilakukan segelintir peniaga yang cuba meraih keuntungan sebanyak mungkin termasuk dengan menjual santan yang dicampurkan serbuk khas bagi memekatkan kandungan cecairnya.

Ketua Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kuala Lumpur, Othman Nawang berkata, taktik itu dibongkar selepas pihaknya mengesan tindakan dua peniaga yang melakukan penipuan berkenaan di Pasar Borong Kuala Lumpur, Selayang, di sini, kelmarin.

Beberapa orang awam yang ditemui jugak mengesyaki berlaku penipuan berikutan rasa dan kandungan santan dibeli berbeza dengan santan asli yang digunakan sebelum ini. Salah sebuah premis yang juga milik seorang warga Indonesia didapati mencampurkan air dan sejenis tepung putih yang digunakan khusus untuk memekatkan kandungan cecair santan yang diperah.

Paling dibimbangi jika tepung berkenaan adalah bahan pengawet yang boleh memudaratkan kita sebagai pengguna. Dah la tertipu, pi beli racun pulak untuk dimasukkan kebadan sendiri.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails