Sahabat adalah perisai diri

Saturday, February 19, 2011

Resepi: Ikan kering tumis darat

Salam,
Gulai ikan kering adalah antara resepi pertama yang kak Ros dapat dari emak kak Ros. Cara membuatnya pun tak la susah macamana resepi resepi lain yang boleh merah paha kena cubit... senang jar... hihi...

Lagi pun kak Ros pun suka jugak gulai ikan kering nih, sedapp... tapi kena berjaga jaga takut kena darah tinggi... hihi... Ikan kering tersebut seeloknya hendaklah direndam semalaman supaya kurang sikit masinnya.

Bahan-bahan:

4 hingga 6 keping tulang ikan masin (ikan talang atau ikan merah)
4 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk kari ikan
(kak Ros suka rempah lebih... hihi...)
1/2 biji kelapa parut - diambil 2 cawan santan
4 biji ubi keledek - dipotong empat
2 biji terung bulat - dibelah enam
1/4 biji nanas - dibuang empulur dan potong kecil
3-4 ulas bawang putih (blender)
2 ulas bawang besar (blender)
1 sudu teh jintan manis (tumis)
3-4 ulas bawang merah dan bawang putih (tumis)
1 tangkai daun kari (tumis)
3 keping asam gelugor (asam keping)
2 sudu besar minyak
Garam jika perlu

Cara Menyediakan:
  1. Campurkan rempah daging dan tulang dengan satu cawan pati santan, kemudian rebuskan hingga mesra.
  2. Masukkan satu lagi cawan santan diikuti dengan ubi keledek. Apabila lembut, masukkan nanas.
  3. Setelah masak, kecilkan api dan ketepikan bahan tadi.
  4. Sediakan kuali, panaskan minyak dan tumis bawang merah, jintan manis, bawang putih serta daun kari.
  5. Tumis sampai naik wangi kemudian tuang semua bahan dalam kuali ke dalam periuk. Tutupkan api.
  6. Tutup periuk selama 10 minit agar bahan-bahan menjadi lebih mesra sebelum dihidangkan.
Satu lagi petua yang kak Ros nak perturunkan, jangan gatai tangan masukkan garam dulu, sebab ikan kering ni selalunya dah masin. Apa pun rasa dulu sebelum tambah garam... jangan tambah garam dulu baru nak rasa... selamat mencuba...

2 comments:

  1. Nice recipe and I my favourite is also salt fish, will try soon.

    ReplyDelete
  2. Hi Nava,
    Recommend you to take it with fresh ulam's and sambal belacan... hihi...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails