Sahabat adalah perisai diri

Sunday, March 20, 2011

Berkongsi bala Allah

Salam,
Kak Ros tak pandai, hanya suri rumah ja... tapi apa yang kak Ros tulis ni adalah apa yang kak Ros nampak dari pengamatan kak Ros. Hasil dari kerisauan sendiri, kalau tanya menteri kabinet... semua okey... sebab yang merana bukan depa tapi rakyat... hihi...

Kita jangan dok ingat kesan radiasi yang la ni tengah bertebaran di udara Fukushima, Jepun tu hanya untuk orang Jepun saja. Ingat janji Allah s.w.t, kelalaian manusia lain menuruti perintah perintah Allah akan terpalit sama bala bencananya pada manusia lain diseluruh muka bumi.

Jepun adalah sebuah negara maju dan ego, tak nafikan la... atas dunia ni, bab teknoloji adalah hak depa laa....

Tapi bila dah jadi gempa bumi terkuat dan terburuk sejak 140 tahun sejarah Jepun pada Mac 11, 2011 hari tu dan diikuti oleh tsunami... Jepun bagai terkaku dengan kebesaran dan kekuatan alam ciptaan Allah ni. Seluruh dunia kaget dan bagai meratap kemusnahan teknologi yang dikatakan terbaik dunia tu...

SEBUAH gerabak kereta api yang dihanyutkan tsunami 11 Mac lalu masih terdampar di kawasan tanah perkuburan di Onagawa, Miyagi, semalam.

Apa kesannya bala di Jepun terhadap orang lain di dunia?

Dah heboh dah seantero dunia kini setelah dikeluarkan kenyataan oleh pihak berkuasa Jepun semalam apabila mereka mengesan paras luar biasa radioaktif dalam susu dan bayam di kawasan berhampiran loji nuklear yang rosak akibat gempa bumi dan tsunami.

Menurutnya, susu yang tercemar itu ditemui di wilayah Fukushima, tempat loji nuklear berkenaan terletak sementara bayam ditemui di Ibaku, wilayah berhampiran.

“Radiasi melebihi tahap yang dibenarkan oleh undang-undang Jepun dikesan,” kata mereka.

Ini lah bala yang perlu di kongsi oleh rakan rakan dunia lain hasil dari hukuman yang telah Allah jatuhkan pada keangkuhan manusia. Manusia lain bagai terjangkit mungkin disebabkan oleh menutup mulut bagai mengiakan keangkuhan manusia buas yang lain merosakkan eko sistem dunia sewenang wenangnya tanpa bantahan.

Wallahuaklam...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails