Sahabat adalah perisai diri

Saturday, March 19, 2011

Injil di Melayukan

Salam,
Kak Ros buat blog walking hari ni terjumpak satu dari posting terbaru Pak Long Din yang kak Ros rasa berkenan sangat. Kak Ros copy paste ja tanpa kebenaran pun... sori la Pak Long yerk... hihi...

Salam semua...

Saja la Pak Long nak peringat sikit ni. Kalau kita tewas... tak bermakna lawan kita tu kuat dan bijak... yang pastinya diri kita ni masih jauh dari kesempurnaan. Jadi perjuangan kita sebenaqnya adalah menyempurnakan diri kita hadapi lawan yang berpeluang untuk tewaskan kita tu. Macam tu la jugak kalau iman kita ni tungging langgang habih hanya kerana Injil nak di Melayukan, tak bermakna pihak belah sana tu betoi dan pandai... sebenaqnya kekuatan akidah kita ni yang indah kabar dari rupa... Jadi perjuangan kita sebenaqnya adalah perindahkan rupa seperti yang dikabarkan...

Sebab tu la, depa nak tulih dalam bahasa apa pun al-kitab depa tu mampuih pi kat depa laa... bagi Pak Long, yang tu semua bukan isu yang sebenaqnya... isu yang sebenaqnya disini ialah ketidakyakinan kita terhadap kesempurnaan Islam sebagai agama terbaik anutan kita... tu saja...

Kata kita ni Islam, tinggai dalam negara Islam... takkan Injil dah di Melayukan pun tak terlawan. Mana dia keindahan Al-Quran yang kononnya jadi panduan... haha... Mana dia kekuatan Muhammad yang di wasiatkan kat umat dia... satu pun hangpa tak pakai ka... Kita takkan ketaq lutut sampai macan ni kalau keindahan, kekuatan dan kebijaksanaan yang diwasiatkan Muhammad nabi junjungan dulu tu, kita amalkan... Kita takkan jadi gelabah bewak macam ni kalau keagungan Islam yang diwar warkan, sebagai agama Allah tu kita pegang betoi betoi...

Islam bukan boleh dok ambik setengah setengah, yang tak suka letak sebelah...

Betoi, Pak Long setuju... mungkin ada antara kita yang takut akan ada budak budak kita yang terpengaruh dengan Injil yang di Melayukan tu... (serupa la macam selama ni tak dak lagi anak Melayu yang dah rosak... haha...) Mengkalu takut anak bangsa jadi murtad, pakat pakat asuh la depa ngan ilmu akidah, bukannya dok biaq hiburan bersepah sepah. Mana dia tugaih kerajaan untuk letakkan Islam ditempatnya, dah puaih hati dah ka kerja buat hangpa setakat ni... apa dia pulak tugaih jabatan jabatan agama, takkan nak bertindak tangkap orang tak posa saja kot...

Pak Long nak peringat sangat sangat kat kita semua, kelemahan kita sendiri jangan pulak nak di mangsakan pada ajaran orang lain... hodoh sungguh... haha...

Pak Long tak suruh la hangpa semua pi baca Injil yang dah di Melayukan tu... haha... tak pasai pasai nanti Mak Long hang hamput Pak Long pulak... haha... tapi kalau la Pak Long tak tau apa yang terkandung dalam Injil tu benda apa, agak agak hangpa la... Pak Long boleh tau ka Islam tu indah dan sempurna. Takkan la Pak Long nak rekomenkan agama yang buruk ajarannya dan hodoh pembawakannya kat Mak Long hang, kan Pak Long sayang kat Mak Long hang... Maknanya kita kena kenai jugak apa yang lain tu ada... baru kita boleh tengok kesempurnaan apa yang ada kat kita...

Bukan saja saja woii... Pak Long nak puji, tapi Mak Long hang ni memang lawa... haha... Lebih cantik lepaih Pak Long kenai dia luaq dan dalam. Lebih lebih lagi la indahnya kalau Pak Long boleh kenai syariat dan hakikat diri dia... haha... Kalau Pak Long tak kenai ngan orang lain, mampuih Pak Long tak tau kelebihan dan kekurangan Mak Long hang. Kecantikan Mak Long hang terserlah lepaih Pak Long kenai dia siang dan malam serta luaq dan dalam. Keindahan hakikat disalut ngan keelokan syariat... wallawoiii... haha...

Nak pi tengok Mak Long hang sat, pakai bedak dak lagi... haha...

Wassalam...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails