Sahabat adalah perisai diri

Wednesday, March 30, 2011

Jackie Chan mangsa Twitter

Berita Palsu Kematian Jackie Chan Tersebar di Twitter

Jackie Chan

Salam,
Sapa yang tak kenai ngan bintang filem legenda Hong Kong Jackie Chan, 56 tahun. Kak Ros pun minat ngan dia yang mengangkat seni kung fu cina sebagai seni mempertahankan diri yang hebat secara santai dan semula jadi. Dia tipu dalam filem tapi orang syok dan percaya... haha...

Tapi kali ni dia pulak yang dimainkan. Dia telah menjadi mangsa terbaru laman sosial Twitter apabila berita mengenai kematiannya ekoran serangan jantung tersebar luas di Internet, Isnin. Menurut laporan yang dipetik daripada ibnlive.com, khabar angin itu tersebar apabila sebuah artikel palsu yang menggunakan nama CNN telah dimuatnaik oleh seorang penulis blog bergelar Skiphopz.

Susulan artikel berjudul 'Jackie Chan Meninggal Akibat Serangan Jantung' itu, laman Twitter telah dibanjiri limpahan ucapan takziah daripada kalangan peminat.

Laporan itu turut memaparkan ucapan palsu Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berhubung kematian Chan yang berbunyi:

"Jackie Chan seorang lelaki berbakat besar dan begitu sinonim dengan imej kemanusiaan. Dia akan terus abadi dalam hati kita semua, seorang lelaki yang memberikan inspirasi kepada pelbagai generasi. Sebelum ini kita telah kehilangan Nate Dogg, kini Jackie Chan pula."

Chan yang masih hidup bagaimanapun dilaporkan bakal muncul dengan filem terbaru iaitu 1911, tahun ini.-mStar

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails