Sahabat adalah perisai diri

Tuesday, March 29, 2011

Resepi: Kerabu sotong

Salam,
Hari ni tak tau nak posting apa... saja ja teringat resepi lama lama untuk dikongsi ngan pengunjung blog kak Ros nih... kali ni kak Ros nak kongsikan resepi berbentuk kerabu iaitu kerabu sotong... sedap... tak percaya tanya laki kak Ros... hihi...

Bahan-bahannya:
200 gm sotong putih (potong ikut suka asaikan berseni...)
100 gm kacang panjang (hiris halus, boleh jugak diganti dengan kerang atau cendawan dicelur)
2 tangkai cili merah (hiris halus)
4 tangkai cili padi (hiris halus)
5 ulas bawang kecil (hiris halus)
20 gm daun pegaga (hiris halus)
1 sudu besar kerisik
Garam dan lada sulah
2 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis (perah)

Cara menyediakan:
  1. Rebuskan sotong hingga masak dan toskan.
  2. Campurkan bahan yang dihiris halus dengan sotong.
  3. Masukkan bahan-bahan lain, gaul rata.
Kak Ros selalu gak buat ni tapi tak masuk kerisik. Tapi kalau nak masuk pun tak pa... kacang tanah yang ditumbuk kasar pun boleh tarok sekali, perah jus limau nipis bagi lebih dan ditabur bunga kantan pun sodapp... haha... cubalah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails