Sahabat adalah perisai diri

Sunday, April 24, 2011

Kemahuan dan jalannya

Salam,
Kata orang tu, dimana ada kemahuan... disitulah ada jalannya. Hasil kerja kita akan baik sekiranya jalan yang kita pilih tu betul dengan kehendak kerja kita. Baik buruk tak kira la, tapi hasil dari kerja kita tu bermula dengan jalan yang betul serta kemahuan yang tinggi...

Ni ada cerita lawak nih... cerita yang terjadi kat Penang ni dimana sipenagih dadah ni sanggup berulang-alik selama tiga hari dengan hanya berbasikal untuk mengangkut pelbagai jenis barang bernilai RM553,000 yang dicuri daripada kediaman seorang ahli perniagaan yang terletak kira-kira 15 kilometer dari rumahnya.

Wallawoii... kalau la kemahuan dan jalan yang dia pilih ni digunakan dengan baik untuk perbetulkan dirinya, kak Ros rasa tentu akan berjaya macamana berjayanya dia kebas barangan mangsa yang bergelar Datuk tuh... haha...

Antara barang yang dicuri lelaki berusia 36 tahun tu dari rumah mangsa di Jalan Macalister dekat sini termasuk pelbagai barang kemas, jam tangan Rolex, pingat bintang kebesaran, bungkusan syiling, pen berjenama, pelbagai mata wang asing dan keris kurniaan Sultan Kelantan.

Dia dikatakan sempat menjual jam Rolex bernilai RM15,000 itu dengan harga RM50, sebilah keris bernilai RM18,000 dengan harga RM150 dan beberapa bintang kebesaran serta barang-barang hiasan perak serta pen berjenama milik mangsa pada harga di antara RM50 dan RM100.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails