Sahabat adalah perisai diri

Saturday, April 2, 2011

Seksa selera kak Ros

Salam,
Pak Long ni pandai betul la menyeksa selera makan kak Ros... hihi... kalau dikampung kampung, hujan hujan macam ni memang la musim kulat sisir bertaburan. Kalau kita rajin masuk ke hutan getah umpamanya, banyak terdapat kulat sisir untuk habuan hidangan ringkas kita tapi... sedap...

Kak Ros jadi teringin pulak dah, tapi tu la... sekarang ni payah nak dapat... di pasar malam pun belum tentu ada dan kalau lah ada pun tentu harganya berlipat kali ganda... jom layan Pak Long punya posting pasai kulat sisir dia tuh... hihi...


*****************************

Kulat sisiaq

Salam semua...

Musim hujan bermakna rahmat Tuhan akan melimpah ruah tapi dalam bentuk hujan dan kawasan kawasan yang sama waktu dengannya la… haha… Rahmat tu tetap jugak rahmat sebab dalam kita dok kalut menimba ayaq masuk rumah… ada orang yang pandai ambik kesempatan menjala dan memukat ikan. Dalam kita dok perbetoi atap rumah yang tirih, ada orang yang rajin kutip kulat untuk buat masak makan… haha…

Awat tak lagu tu, masuk hari ni… dah dua hari janda Limah mai hantaq kulat sisiaq kat Mak Long hang. Pak Long ni memang berkenan betoi ngan kulat sisiaq nih, bertuah sungguh la Pak Long… terasa nak makan ja dapat, teringin nak rasa ja sampai… ni la rahmatnya dapat jiran perihatin macam janda Limah… dah la cantik, rajin pulak tuh… haha… tapi tu la, nak ucap terima kasih kerap kerap sangat pun nanti Mak Long hang pandang Pak Long lain macam pulak… hihi…

Budak budak la ni tau ka kulat sisiaq tu menatang apa? Haha... kulat sisiaq ni bermusim... kiranya musim hujan ni musim dia la... kulat ni kecik kecik, comei ja macam gambaq ataih tu, dok melekat elok dibatang pokok yang dah tumbang... pokok mati terutama sekali pokok pokok getah laa... petua nak kutip kulat sisiaq ni, jangan dok kutip yang belah bawah sangat, banyak pasiaq... takut tak larat nak cuci laa... haha...

Kulat sisiaq ni kalau goreng ngan bawang besaq memang ngam, campoq kunyit sikit… perrghh… sedap tak patut... haha… Minyak tak yah banyak, jaga kesihatan tu sama, perah kepala santan sikit saja tak mau bagi kering sangat… campoq ubi kentang sikit, potong cabai melaka barang 3 bijik… kalau nak tambah ikan bilih yang disiat siat sikit pun okey jugak tuh…

Selain dari goreng kunyit camtu, kulat sisiaq jugak kita boleh goreng ngan teloq. Kulat sisiaq tu kena la siat siat bagi haluih sikit, campoq sekali ngan bawang dan sedikit hirisan cabai dan ditimbuk sekali ngan teloq sebelum digoreng… wallawoiii… memang best lah, menyesai hidup la sesapa yang tak besa kena lagi tuh… haha…

Selain dari hat kat ataih tu, kulat sisiaq jugak boleh dibuat gulai, pakai rempah kari daging… buat bagi likat likat sikit, hadoiihh… malaih nak cerita lelebih…

Tapi Mak Long hang kata nak goreng kunyit saja dan selebihnya tu nak buat cucoq esok… hmmm… cucoq kulat sisiaq, pandai pulak Mak Long hang bagi Pak Long rasa lapaq time time la nih...

Wassalam…

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails