Sahabat adalah perisai diri

Friday, June 17, 2011

Jom godam penggodam

Salam,
Sapa depa ni yang gatai sangat nak godam laman laman web kerajaan kita nih... Berjuang ataih nama apa sekalipun, menceroboh adalah satu kesalahan, apatah lagi mencuri.

Kelmarin ni heboh gila bilamana portal kerajaan digodam oleh sekumpulan penjahat yang menggelarkan diri mereka Dragon Force dan Anonymous. Lebih membingungkan, depa depa ni siap ngan bagi amaran awal untuk menggodam laman web kerajaan kita... bongkak betoi laa... ni la yang dikatakan salah guna kepandaian yang Tuhan bagi tuu....

Portal rasmi Jabatan Pengajian Politeknik dan sebuah portal pelancongan swasta menjadi mangsa pertama sekumpulan penggodam yang dikenali sebagai Dragon Force Malaysia di sini awal pagi semalam. Dalam kedua-dua portal itu, penggodam terbabit menyatakan tindakan tersebut dibuat sebagai protes terhadap kerajaan Malaysia supaya tidak menghalang kebebasan menggunakan Internet.

"Tiada yang selamat, terima kasih ahli Dragon Force. Kepada pentadbir, Dragon Force sudah datang. Terkejut huh? Jangan bimbang banyak yang akan datang lagi.

"Hormati kami, kami masukkan kod, kami ubah sistem anda, kami buka kata kunci anda, kami salah guna jaringan anda bukan kerana kami benci tetapi kami suka. Enjoy!," kata penggodam yang menggelarkan dirinya sebagai Kambeng Merah melalui mesej yang ditinggalkan dalam portal yang digodam.

Bagaimanapun, kedua-dua portal yang digodam selama 13 jam bermula tengah malam kelmarin sehingga kira-kira pukul 1 petang itu boleh diakses semula setelah dibaik pulih oleh pentadbir portal berkenaan.

Kak Ros sebagaimana rakyat merdeka yang lain jugak menyeru pihak berkuasa buat lah yang terdaya untuk mempertahankan kedaulatan negara kita dari dicerobohi... tak kira la ceroboh camana pun... ceroboh dan mencuri tetap salah tak kira apa nawaitu mereka...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails