Sahabat adalah perisai diri

Thursday, June 16, 2011

Pindang ikan

Salam,
Kak Ros terjumpak resepi Mak Long dalam blog Pak Long disini, nampak macam sedap... kak Ros ingat nak cuba la resepi yang kekononnya Mak Long buat sambil pejam mata nih... hihi...


*************************

Santai: Pak Long

Kerja baru Polis Perlis dimusim banjir... haha...

Salam semua...

Pepagi lagi Mak Long hang dah gelut dok cuci lantai... Hujan lebat sungguh, awai pagi siap ngan angin kuat lagi, tempias sekerat rumah… Peghabong rumah dah lama ni camtu la, reput habih. Tunggu anak anak balik la kot baru nak tukaq peghabong baru…

Kira kira rumah Pak Long ni tak pa lagi, hujan lebat tera mana pun habih sangat tempias penuh rumah ja… nu kawan kawan kita kot belah Perlis nu, lagi teruk… tiga ribu orang lebih dah kena pindah pasai ayaq bah…

Hari hujan, akitiviti luaq pun terbataih. Ya la… badan dah tua ni bukan boleh dok main hujan sangat sangat, cari Mak Long hang tibai… Tak tibai mai mana, mengkalu demam, dia jugak yang susahnya… haha... La ni memang Pak Long kalut sikit, tak dan nak buat kajian secara saintifik lagi pasai apa bila hujan saja perut kita jadi lapaq, sat sat nak makan, lepaih makan pun nak makan… haha… tapi memang rasa lain macam punya selera la hari ni… hihi…

Alhamdulillah la kan, lama beralih umoq ni, rezeki Pak Long lebih murah. Tak boleh nak pi kedai pun, tapi bab masak makan ni tak kalut sangat laa. Kadang kadang janda Limah mai hantaq gulai, kelmarin pulak si Husin hujung kampung bagi dua tiga ekoq ikan darat, dah tak boleh nak motong getah, hujan… mejala ikan la pulak keja dia…

Mak Long hang pagi pagi lagi dah cadang nak ‘masak pindang’kan ikan ikan darat tuh… Pak Long segan la nak bantah pasai Pak Long pun tergedik gedik suka… haha… Masak pindang ikan darat ni kalau kena ngan ayaq tangan Mak Long hang… perghh… burung terbang pun boleh berenti wooo… haha… Pak Long tau, ramai yang jeling kat Pak Long pasai bagitau masak makan ja tapi resepi tak mau kongsi… jadi kali ni Pak Long nak kongsi masak pindang ikan ala Mak Long hang…

Bahan-bahan dia mudah ja, jengok belakang rumah pun boleh dapat… haha…

3 ekoq ikan (ikan darat ka, ikan termenung atau sardin pun sedap)
2 hirih halia hat Mak Long hang tanam – dipotong panjang (baguih untuk buang angin ni…)
2 batang serai tepi rumah Pak Long – dikatok bagi pecah…
5 - 6 cawan ayaq… (lebih sikit la kalau sapa yang suka kuah lebih...)
3 keping asam gelugoq… (asam jawa pun boleh…)
5 - 6 bijik belimbing buloh belakang rumah Pak Long… (Mak Long hang suka ni…)
1 labu bawang besaq – di belah empat ka atau enam ka…
3 bijik cabai merah – hirih panjang panjang…
(Kalau yang suka pedaih tu, tarok pi la cabai melaka yang dikatok pecah bagi merah telinga)
Garam secukup rasa (kena control ni takut darah tinggi naik…)

Bahan yang nak digiling;

1 labu bawang besaq
4 ulaih bawang putih
Sedikit belacan... (tertinggai yang ni tak ummphhh laa...)
1 inci kunyit hidup...
1 sudu kecik lada hitam

Cara cara dia pulak, mudah sangat… Mak Long hang buat sambil pejam mata ja…

Ikan ikan tu kena la bersihkan cheq oii, tak pernah dibuat orang aaiihh… boh ikan yang tak dan bersiang tu. Cari hanyaq habih masak makan tu… haha… potong ikan tu kecik kecik… Nak tumih pun boleh, nak rebuih naik camtu saja pun boleh.... Mak Long hang rebuih saja, kurangkan minyak... hihi... Kemdian, masukkan semua bahan dalam periuk dan masak ja sampai mendidih. Bila dah siap, hidangkan la ngan nasi putih, sambal belacan dan sayur kangkung depan rumah Pak Long… haha…

Kalau nak hantaq mai semangkuk kat Pak Long pun tak pa… Pak Long tak marah aiihh…

Wassalam…

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails