Sahabat adalah perisai diri

Tuesday, August 9, 2011

Tukar pemandu bas serta-merta

Oleh JUNHAIRI ALYASA

JPJ akan memeriksa semua bas bagi mengesan pemandu yang mempunyai rekod trafik yang teruk. - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Pemandu bas ekspres yang mempunyai rekod kesalahan jalan raya yang serius tidak akan dibenar membawa penumpang pada musim perayaan nanti dan mereka perlu ditukar dengan pemandu lain dengan serta-merta.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, jika syarikat bas berkenaan gagal berbuat demikian, perjalanan bas ekspres terbabit tidak akan dibenarkan sama sekali dan pengusaha berdepan dengan tindakan tegas.

Antara kesalahan yang telah dikenal pasti ialah lesen tamat tempoh serta rekod melanggar peraturan jalan raya termasuk kesalahan memandu dengan laju.

“Saya tidak mahu tengok atau dengar lagi kejadian-kejadian yang tidak diingini sepanjang musim perayaan dan kita akan ambil tindakan tegas termasuk memastikan semua pemandu bas yang mempunyai rekod buruk tidak membawa penumpang,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

2 comments:

  1. Salam Ramadhan Ros!
    Bas Ekspres memang laju. Klu slow, sapa nak naik! La ni, org suma nak laju, nak cepat. Depa nak ligan dunia. PakTeh pun bawak keta laju pagi2. Suma PakTeh dpt selamba je takeover, kecuali ada satu Honda Accord. Driver budak pompuan, peg pej pendaftaran, P.Buntaq !! Takpa, nasib baik dia lawa ! Hi! Hi!

    ReplyDelete
  2. Salam PakTeh,
    Woo... pasai lawa ja tak pa... bagi mai nombot henpon MakTeh nya... hihi...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails