Sahabat adalah perisai diri

Thursday, September 8, 2011

Gila orang bukan semacam...


Motor RM165,000

LAJU... ia mampu mencecah kelajuan 193 kilometer sejam dan boleh dibeli secara dalam talian.

JIKA anda mempunyai wang sebanyak £33,000 (RM165,000) dan berhasrat mencari barangan lasak buat golongan lelaki, ia mungkin sesuai untuk anda.

Sebuah motosikal dicipta untuk menyerupai motosikal yang dilengkapi sistem komputer dalam filem cereka sains, Tron: Legacy, kini dijual.

Dalam filem itu, motosikal terbabit direka menggunakan kesenian grafik CGI dan dikawal oleh program komputer.
CANGGIH... motosikal berharga RM165,000 ini dilengkapi program komputer dan direka berdasarkan inspirasi filem cereka sains Tron: Legacy.

Versi sebenar yang direka Parker Brothers Choppers mempunyai tubuh berukuran lapan kaki, 23 inci panjang dan seberat 215 kilogram. Ia juga mempunyai kelajuan 193 kilometer sejam. Tayarnya pula dihasilkan menggunakan tayar lama trak yang diubah suai dan dihias dengan jalur pantulan cahaya. Kaca gentian digunakan bagi menyaluti rangka motosikal dan penunggangnya juga perlu meniarap seperti dalam filem itu.

Motosikal terbabit dijana oleh kuasa tenaga Suzuki 996 cc, enjin empat lejang dengan muatan spring di depan dan belakangnya. Setiap motosikal ditempah khas dan boleh dibeli secara dalam talian daripada Hammacher Schlemmer.
Jurucakap Trish Hammond berkata: “Motosikal ini direka dengan sempurna supaya setiap aspeknya serupa dengan motosikal dalam filem terkenal itu.

“Ia menarik dan pasti ramai akan terpegun jika anda menunggangnya menelusuri jalan raya.” Motosikal bercahaya mula muncul dalam filem Tron terbitan 1982 dan juga filem susulannya, Tron: Legacy yang diterbitkan tahun lalu menampilkan pelakon Jeff Bridges.

Awal tahun ini Pengurus Operasi, Jeff Halverson berkata: “Motosikal itu mempunyai kuasa TL1000R yang mengawal sistem pemanduannya. Ia boleh bergerak hingga 193 kilometer sejam tetapi kami belum mencuba kelajuan itu.

“Perkara paling sukar ketika mencipta motosikal itu ialah merealisasikan ia ke dalam kehidupan sebenar daripada seni grafik CGI. Pada awalnya, kami sekadar membuat percubaan sama ada kami mampu melakukannya.” Motosikal itu juga mempunyai teknologi angkasa yang direka khas — termasuk sebuah ruang untuk iPad dan apabila disambungkan akan memuat turun mesin pemanduan daripada pemuka komputer.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails