Sahabat adalah perisai diri

Saturday, October 8, 2011

Addehh... apahal lak nih...

Salam,
Memang menggerunkan bilamana tiada satu universiti pun di Malaysia yang berjaya disenaraikan dalam majalah Times Higher Education (THE) yang memuatkan nama 400 universiti terbaik di dunia.

Penarafan QS itu kabarnya telah meletakkan Universiti Malaya di tangga 167, - naik 40 tempat berbanding tahun 2010. 4 universiti Malaysia lain yang disenaraikan oleh QS - Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UiTM) - semuanya mencatatkan kemerosotan.

Ikut kata THE, sepuluh universiti terbaik di dunia diduduki oleh California Institute Technology, Harvard dan Stanford (2), Oxford (3), Princeton (5) Cambridge (6), Institut Teknologi Massachusetts (7), Imperial College London (8), Chicago (9) dan Berkeley (10).

Apakah ada pilih kasih yang dilakukan semata mata ingin tunjukkan betapa merosotnya sistem pendidikan negara kita dimata dunia? Jangan sesapa pulak yang tambah sakit hati kita lagi dengan samakan pendidikan tinggi kita setaraf dengan Bangladesh ataupun Nepal plak lepas nih... addehhh...

Bagi jiran serantau, enam universiti di Hong Kong dan dua dari Singapura berjaya disenaraikan. Universiti Mahidol di Thailand juga berjaya disenaraikan tetapi dalam kategori 351-400.

Naib Canselor Universiti Malaya (UM) Profesor Datuk Ghauth Jasmon pernah dilaporkan sebagai berkata bahawa universiti tempatan perlu membelanjakan sekurang-kurangnya RM200 juta dalam penyelidikan sebelum mampu diangkat sebagai antara universiti terkemuka di dunia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails