Sahabat adalah perisai diri

Tuesday, February 21, 2012

BETOI KA BAHASA ARAB ITU BAHASA SYURGA?

Salam,
Samaada betoi ka dak bahasa arab ni bahasa syurga,,,hanya Allah saja yang mengetahuinya.....


TIDAK TERDAPAT hadith yang sahih mahupun hasan yang menjelaskan apakah bahasa yang digunakan oleh ahli syurga di akhirat nanti dalam perbualan mereka. Adapun hadith:

أحبوا العرب لثلاث لأني عربي ، والقرآن عربي ، وكلام أهل الجنة عربي

Maksudnya: “Cintailah Arab kerana tiga perkara: Kerana saya seorang Arab, al-Quran itu berbahasa Arab, dan percakapan ahli syurga itu dengan bahasa Arab.” (HR al-Tabrani di dalam al-Awsath, al-Hakim, al-Baihaqi di dalam Syu’b al-Iman dan selain mereka dari Ibn ‘Abbas r.’anhuma)

Hadith ini telah dihukumkan sebagai hadith palsu oleh Ibn al-Jauzi, kata al-Zahabi pula: “Aku menyangka hadith ini adalah hadith Palsu.” Demikian juga al-Albani menghukumkan hadith ini sebagai hadith palsu di dalam al-Silsilah al-Daiefah (bil. 160)

Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah berkata: Demikian itu sepertimana yang diriwayatkan oleh Abu Ja’far Muhammad bin Abdillah al-Hafidz al-Kufi yang dikenali sebagai Mateen (مطين), menceritakan kepada kami al-‘Ala bin ‘Amr al-Hanafi, menceritakan kepada kami Yahya bin Zaid al-As’ariy, menceritakan kepada kami Ibn Juraij daripada ‘Ato daripada Ibn ‘Abbas r.’anhuma katanya: Sabda Nabi S.A.W.:

“Cintalah Arab kerana tiga perkara: Kerana baginda Arab, al-Quran itu berbahasa Arab dan lisan ahli syurga itu adalah berbahasa Arab.”

Berkata al-Tha’labiy (الثعلبي): “(hadith ini) tidak ada asal baginya.”

Pernah ditanya kepada Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah dengan bahasa apakah manusia bertutur pada hari kiamat? Apakah Allah berbicara dengan bahasa Arab, dan apakah benar bahasa ahli neraka adalah bahasa Parsi dan bahasa ahli syurga dengan bahasa Arab?

Jawapan Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah:

"Segala pujian bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Tidak diketahui apakah bahasa yang akan dituturkan oleh manusia pada hari akhirat, tidak diketahui juga apakah bahasa yang didengari dari percakapan Allah (pada hari tersebut), ini kerana Allah S.W.T. dan Rasul-Nya S.A.W. tidak mengkhabarkan kepada kita sesuatupun tentang perkara ini, tidak sahih juga kononnya bahasa Parsi itu bahasa ahli neraka, tidak sahih juga bahasa Arab itu bahasa ahli syurga, tidak juga kami ketahui adanya perbahasan di kalangan sahabat r.’anhum dalam perkara ini, bahkan semua mereka menahan diri dari membicarakan perkara ini, kerana perbicaraan tentangnya termasuk perkara yang tidak perlu. Akan tetapi berlaku perbincangan dalam perkara ini di kalangan orang-orang kemudian. Sekumpulan manusia berkata ahli syurga itu saling berbicara dengan bahasa Arab, sebahagian yang lain pula berkata melainkan ahli neraka, mereka menjawab dengan bahasa Parsi, itulah bahasa mereka di dalam neraka. Berkata sebahagian yang lain pula mereka berbicara sesama mereka dengan bahasa Suryani, kerana ia merupakan bahasa Nabi Adam, dan daripada bahasa Suryani itu bercambahnya bahasa-bahasa lain. Berkata sebahagian yang lain pula melainkan ahli syurga, di mana mereka akan berbicara dengan bahasa Arab. Semua pendapat-pendapat ini tidak ada hujah dari samaada dari akal ataupun naqal, bahkan ianya semata-mata dakwaan yang tidak ada dalil. Wallahu a’lam wa
ahkam."(Sila lihat Majmu’ al-Fatawa 4/299)


14 comments:

 1. bahasa arab bahasa utama tu kak ros....

  ReplyDelete
 2. pendapat saya, lebih tepat rujuk Al-Quran

  Sesungguhnya Kami menurunkan kitab itu sebagai Quran yang dibaca dengan bahasa Arab, supaya kamu (menggunakan akal untuk) memahaminya.
  (Yusuf:ayat 2)

  ReplyDelete
 3. moga semua doa kita, walopon dalam apa2 bahasa dimakbulkan Allah..

  ReplyDelete
 4. maaf kak ros, surah tadi agak kurang inti pati ayatnya...yg ni mungkin lagi mudah rasanya (MARYAM:97)

  Maka sesunguhnya telak Kami mudahkan Al Quran itu dengan bahasamu, agar kamu dapat memberi khabar gembira dengan Al Quran itu kepada orang-orang yang bertaqwa, dan agar kamu memberi peringatan dengannya kepada kaum yang membangkang.

  ReplyDelete
 5. Salam Kazman,

  Ya...betoi tu Kazman....

  ReplyDelete
 6. Salam Cinnamon,

  EEEEmmm.....Bagus sangat tu....

  ReplyDelete
 7. Salam eB,

  Emmm....he.he.he....

  ReplyDelete
 8. Salam Bitt,

  Betoi tu Bitt......Terima kasih ya Bitt nanti kak Ros baca....

  ReplyDelete
 9. Salam Mulan,

  Ya Mulan....semoga macam tu lah hendaknya...

  ReplyDelete
 10. Salam Bitt,

  Ya...tak pa Bitt...kita saling bagi pendapat dan,saling memberitahu apa2 ja maklumat yang baik dan sebagainya....terima kasih ya Bitt....

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails