Sahabat adalah perisai diri

Monday, February 20, 2012

BUDAK 8 TAHUN HARTAWAN INTERNET

salam,
Amboi hebatnya budak ni...umur baru 8 tahun ja tapi dah jadi hartawan........


Sementara kawan-kawannya bermain permainan komputer, Harli Jordean yang berumur 8 tahun ini sibuk berurusan dengan pembekal, membeli saham dan mengendalikan pesanan empayar guli di internet.Hartawan kecil dari London ini telah menjalankan laman web marbleking.co.uk selama dua tahun.Permintaan yang tinggi terhadap perniagaan Harli termasuk dari Amerika membuatnya terlalu sibuk sehingga perlu mengambil ibu dan dua orang abang untuk bekerja dengannya.Walaupun berjaya dalam usia yang begitu muda, Harli terus belajar kerana beliau seorang yang bercita-cita tinggi.


Harli berkata "impian saya adalah untuk mempunyai rangkaian kedai-kedai seperti Hamleys - ia akan menjadi salah satu daripada kedai-kedai mainan terbesar di dunia tetapi menjual semua jenis guli."


12 comments:

  1. perghhhh ni barulah setailo kak! kecik kecik dahh visi jauhh giler ke depan! siap mak ayah diambik bekeje...hehe

    ReplyDelete
  2. jgn disekat idea anak2 skang ni kan kak..perghhh sejuk perut mama dia...awal2 dah petik buah...

    ReplyDelete
  3. bagus tkdelah asyik melagho dpan pc tk buat apa2 kan?

    ReplyDelete
  4. jual guli je dah jadi hartawan, huhuu.. comel la Harli, u're so genius... sokongan dari family jgak, tanpa dowang, tak berjaya la Harli...

    ReplyDelete
  5. wah..dasyatnyaaaaaa.....untung dapat anak camni :))

    ReplyDelete
  6. Hi Mr.Cleve,

    EEmmm....bijak kan budak ni Mr.Clive....Tapi kan,setiap manusia ni mesti ada kelebihan dan ada kekurangannya.....Kak Ros rasa lah,kekurangan budak ni dia tak boleh nak bebas bermain,berjalan2 macam budak2 yang lain kat luar sana....

    Bayangkan lah budak seusia nya baru 8 tahun,tak dapat bermain bebas macam budak2 lain....apa akan jadi kat dia nanti kan...

    ReplyDelete
  7. salam Bitt,

    Kelebihan dan keajaiban jugak kan Bitt....budak seusia dia dah jadi hartawan....

    ReplyDelete
  8. Salam Maya Mayana,

    EEmm....betoi tu Maya Mayana.....PC ni banyak kebaikan dan kelebihannya....kalau kita bijak menggunakannya kan...

    ReplyDelete
  9. Salam Cheqna,

    Ya la Cheqna...mesti terkagum jugak la kan....budak baru umur 8 tahun ja dah jadi hartawan....

    ReplyDelete
  10. Salam eMMe,

    Betoi tu eMMe....Apa pun mesti pertama sekali family lah yang berada di belakang kejayaan seseorang anak tu...

    ReplyDelete
  11. Salam Mawar,

    EEmmm...tu lah kelebihan dia kan.....memang hebat lah...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails