Sahabat adalah perisai diri

Tuesday, February 21, 2012

Ketahuilah Keadaan Mati Yang Di Redha Allah.....

salam,
Satu fakta yang betoi2 akan berlaku..., semua manusia ni akan mati... walau sehebat mana pun kita kat dunia ni,tetap kita akan mati bila sampai masanya...... Pernah dak kita mintak supaya kita dimatikan dengan penutup yang baik ‘husnul khatimah’? Sebenarnya bukan kena mintak saja... tetapi mesti kena buru dan kena cari....
Setiap kita semua ni akan mati, bezanya cuma mati baik atau buruk sahaja.....

Dah semestinya kita semua ni nak mati dalam keadaan yang baik kan..... Kematian macam manakah yang dipanggil kematian yang baik itu,nak tau dak......?Haaa......ni dia kat bawah ni...mai kita semua ambik tau......


                                              

sumber: Harian Metro Online

1.) Mengucapkan kalimah syahadah ketika wafat. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang pada akhir kalimahnya mengucapkan La ilaaha illallah maka ia dimasukkan ke dalam syurga.” (Hadis Riwayat Hakim)

2.)
Ketika wafat dahinya berkeringat. Ini berdasarkan hadis dariBuraidah Ibnul Khasib. Adalah Buraidah dahulu ketika di Khurasan, melihat saudaranya yang tengah sakit, namun didapatinya ia sudah wafat dan terlihat pada jidatnya (dahi) berkeringat, kemudian dia berkata: “Allahu Akbar, sungguh aku telah mendengar Rasulullah bersabda: Matinya seorang mukmin adalah dengan berkeringat dahinya.” (Hadis Riwayat Ahmad, an-Nasai, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Al-Hakim dan ath-Thayalusi dari Abdullah bin Mas’ud)

3.) Wafat pada malam Jumaat. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: “Tidaklah seorang Muslim yang wafat pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali pastilah Allah menghindarkannya dari seksa kubur.” (Hadis Riwayat Ahmad)

4.) Mati syahid di dalam medan perang.

5.) Mati dalam peperangan fisabilillah. Rasulullah bersabda, maksudnya: “Apa yang kalian kategorikan sebagai orang yang mati syahid di antara kalian? Mereka menjawab: “Wahai Rasulullah yang kami anggap sebagai orang yang mati syahid adalah siapa saja yang mati terbunuh di jalan Allah. Baginda bersabda: “Kalau begitu umatku yang mati syahid sangatlah sedikit.” Kalangan sahabat kembali bertanya: “Kalau begitu siapa sajakah dari mereka yang mati syahid wahai Rasulullah?” Baginda menjawab: “Sesiapa yang terbunuh di jalan Allah, yang mati sedang berjuang di jalan Allah dan yang mati kerana penyakit kolera, yang mati kerana penyakit perut (iaitu disebabkan penyakit yang menyerang perut seperti busung lapar atau sejenisnya), dialah syahid dan orang-orang yang mati tenggelam, dialah syahid.” (Hadis riwayat Muslim, Ahmad dan al-Baihaqi)

6.)
Mati disebabkan penyakit kolera. Mengenai ini banyak hadis Rasulullah s.a.w meriwayatkan antaranya sebagai berikut: Rasulullah bersabda, maksudnya: “Penyakit kolera adalah penyebab mati syahid bagi setiap Muslim.” (Hadis riwayat Bukhari, ath-Thayalusi dan Ahmad)

7.) Mati kerana tenggelam.

8.) Mati kerana tertimpa runtuhan/tanah. Dalil dari dua perkara di atas adalah berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Kalangan syuhada itu ada lima; orang yang mati kerana wabak kolera, kerana sakit perut, tenggelam, tertimpa runtuhan bangunan dan syahid berperang di jalan Allah.” (Hadis riwayat Imam Bukhari, Muslim, at-Tirmidzi dan Ahmad)

9.) Perempuan yang meninggal kerana melahirkan anak.

10.) Mati terbakar.

11.) Mati kerana penyakit busung perut. Mengenai kedua perkara ini banyak sekali riwayat dan yang paling masyhur adalah dari Jabir bin Atik secara marfu’: “Kalangan syuhada ada tujuh: Mati terbunuh di jalan Allah, kerana penyakit kolera adalah syahid, mati tenggelam adalah syahid, kerana busung lapar adalah syahid, kerana penyakit perut keracunan adalah syahid, kerana terbakar adalah syahid dan yang mati kerana tertimpa runtuhan (bangunan atau tanah gelongsor) adalah syahid serta wanita yang mati ketika hamil adalah syahid.” (Hadis riwayat Imam Malik, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

12.)Mati kerana penyakit Tubercolosis (TBC). Ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: “Mati di jalan Allah adalah syahid dan perempuan yang mati ketika melahirkan adalah syahid, mati kerana terbakar adalah syahid, mati kerana tenggelam adalah syahid,mati kerana penyakit TBC adalah syahid dan mati kerana penyakit perut adalah syahid.” (Hadis riwayat Thabrani)

13.) Mati kerana mempertahankan harta dari perompak. “Sesiapa yang mati kerana mempertahankan hartanya (dalam riwayat lain; Sesiapa menuntut hartanya yang dirampas lalu ia terbunuh) adalah syahid.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud, an-Nasa’i, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

14.) Mati dalam membela agama dan jiwa. “Sesiapa mati terbunuh dalam membela hartanya, dia mati syahid; siapa saja yang mati dalam membela keluarganya, dia mati syahid; sesiapamati dalam membela agama (keyakinannya), dia mati syahid dan siapa saja yang mati mempertahankan darah (jiwanya) dia syahid.”

15.) Mati dalam berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah sehari semalam adalah lebih baik daripada berpuasa selama sebulan dengan mendirikan (solat) pada malam harinya. Apabila dia mati, mengalirkan pahala amalannya yang dahulu dilakukannya dan juga rezekinya serta aman dari seksa kubur (fitnah kubur).”

16.) Orang yang meninggal ketika mengerjakan amal soleh. Semoga kematian kita dalam husnul khatiimaha

5 comments:

 1. bila kita mati,kita ta aka tau..kan kak.tapi gaya manusia sekarang buat dia seolah-olah tau aje bile kita akan mati...

  ReplyDelete
 2. Salam kak Ros

  Muga kita termasuk dalam golongan orang yg diredhai Allah ketika masih hidup maupun ketika menghadapi saat kematian...

  ReplyDelete
 3. Hi Mr.Clive,

  EEEmmm....menakutkan ja keadaan zaman la ni kan Mr.Clive,macam2.........

  Jangan lupa ya....Sentiasa beringat lah kat yang maha berkuasa....bila2 ja kita boleh mati kan Mr.Clive....?

  ReplyDelete
 4. Salam Farid,

  Betoi tu Farid...macam tu lah hendaknya ya.....semoga kita semua sentiasa dirahmati Allah....

  ReplyDelete
 5. salam,,hmmmm sebut je pasal kematian timbul rasa takut gerun dan sebagainya takkut kdg2 kita tak tau apakah yg menanti kita di sana apakkah selama nie kkita buat dosa ataupun pahala wassalam

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails