Sahabat adalah perisai diri

Sunday, February 26, 2012

Penyakit Kencing Tikus, Faktor Risiko, Gejala Dan Tanda tanda

Salam,
Berwaspadalah walau kat mana pun kita berada.......Wabak penyakit ni dimana mana....Ni lah salah satu wabak penyakit yang amat merbahaya dan bila2 masa ja kita boleh di jangkitinya........


Leptospirosis adalah penyakit yang jarang berlaku. Leptospirosis adalah berpunca dari air kencing tikus. Satu penyakit yang tenat/teruk dan boleh berjangkit. Jangkitan berlaku disebabkan oleh beberapa spesies dari keturunan leptospira berbentuk lingkaran (spiral shape).

Faktor risiko termasuklah:

• Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
• Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
• Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
• terdedah di tmpt yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya,apabila terkena kulit yang luka,masuk dalam mata,hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.

Tanda tanda

1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. 
    Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.
3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
4. Loya, muntah dan cirit-birit ( 50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, 
    sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
5. Radang selaput mata.
6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, 
    pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,
    kekerasan otot, perubahan bunyi pada paruparu atau ruam.

14 comments:

  1. thanks...info yg best..lainkali kena hati-hati...

    ReplyDelete
  2. salam Cik Rose,

    Sama2.......Cik Rose...betoi tu..mestilah kena hati2 sentiasa ya.....

    ReplyDelete
  3. tikus masuk dalam telaga rumah saya...macam mana kalau tikus telah kencing didalam air...adakah saya tak patut guna air tu...sampai bilakah???

    ReplyDelete
  4. thx for the info...

    ReplyDelete
  5. kalau tikus tu kencing dalam telaga, kita kencing la dekat rumah tikus tu balik.

    ReplyDelete
  6. nanti tikus balas dendam.

    ReplyDelete
  7. blog yang bagus... dan artikel artikelnya sangat informatif.. terima kasih dan salam persahabatan.. sigit hermawan go blog

    ReplyDelete
  8. skiranya tikus tu kencin dlm makanan dan kita termakan apa yg patut kita buat ea

    ReplyDelete
  9. kalau anak buah saye termakan tahi tikus???????macam mana?aduh penin pale pikir..

    ReplyDelete
  10. hahaha.....................law dh t'kna pnykit 2 msti rmai owg x ska ngn tkus kn....2lh...kena la ajr tkus 2 buang air kt tnds dia...hehehehe.................

    ReplyDelete
  11. hye , semalam saya bru p mndi kt sungai congkak , so start dari senja kepala saya mula skit-II , badan pun kejap panas kejap sejuk . and then hri ni kepala saya mkin skit dan terasa loya-II . ade kah ini tanda-II awal virus kncing tikus ?

    ReplyDelete
  12. prgi cek darah td............saspek kencing tikus............hr isnin ni pegi cek drh blk.............huhuhu

    ReplyDelete
  13. Nk tnya sy da 3 hr sakit kpla,bdn n kaki sejuk,tekak perit adakh ni tanda2 kna kncg tkus?uma byk tkus sbb uma kg..tlg..nk kna chckup ke

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails