Sahabat adalah perisai diri

Wednesday, March 28, 2012

Wang kertas baharu Kanada sukar dikoyak dan di palsukan.

Salam,
Hebatnya wang kertas 50 dolar Kanada ni......dilengkapi dengan ciri2 keselamatan lagi...memang selamat lah  daripada orang2 yang suka memalsukan duit ni kan....

GAMBAR menunjukkan bahagian depan dan belakang wang kertas 50 dolar Kanada.

QUEBEC, Kanada - Wang kertas 50 dolar Kanada (RM154.18) baharu yang tahan lasak diperkenalkan di negara berkenaan kelmarin.

Ia diperbuat daripada plastik polimer buatan Australia yang sukar untuk dikoyakkan dengan menggunakan tangan dan dipalsukan.

Gabenor Bank Negara Kanada, Mark Carney dalam satu sidang media kelmarin menyatakan selain tahan lasak, wang tersebut memiliki banyak ciri keselamatan termasuk nombor tersembunyi dan hologram.

Wang kertas itu tertera gambar kapal Pengawal Pantai Amundsen dan William Lyon Mackenzie King yang merupakan perdana menteri paling lama menerajui Kanada. - Bernama


19 comments:

  1. wahh..dasat tu..bile negara kite nak wat camtu

    ReplyDelete
  2. cantek la. tapi cam samer jerk ngan wit kiter yer? :)

    ReplyDelete
  3. kalau termasuk dlm washing machine berpuluh-puluh kali mesti tak de masalah ni...

    ReplyDelete
  4. wahaaa kite harus try gk bt duit kertas camni... kalu tak senang lah di palsukan

    ReplyDelete
  5. kita punya rasanya mcm mana? senang ke nak koyak? hehehehe

    ReplyDelete
  6. k.ros_saya cukup berkenan dengan rupa note kanada tu..

    ReplyDelete
  7. haha tapi penjenayah zaman skrng ni,xlama dorang da boleh figure out mcm mnaa mau duplicate duit ni karang...@_@

    ReplyDelete
  8. tggu duit Malaysia lak jadi cmtu.. takdelah kes black money ke apa.. kan kak ? :D

    ReplyDelete
  9. Salam Rieda,

    Memang dasyat kan Rieda....harap2 tu negara kita pun boleh buat duit macam tu kan Rieda.....

    ReplyDelete
  10. Salam LYAfrina,

    EEEmmm.....kagum jugak lah dengan depa ni kan LYAfrina...

    ReplyDelete
  11. Salam eB,

    Ada jugak la,macam duit Rm10 kita ja kan eB....

    ReplyDelete
  12. Salam sudipVSsenduk,

    He.he.he....macam selalu terbasuh ja nih sudipVSsenduk....

    Tu la,katanya ada banyak ciri2 keselamatan,mungkin selamat lah kot kalau terbasuh berapa kali pun kan sudipVSsenduk...he.he.he...

    ReplyDelete
  13. Salam Norhidana,

    Betoi tu Norhidana....mungkin pasai tu lah salah satunya kot yang depa cipta buat duit macam ni kan Norhidana....

    ReplyDelete
  14. Salam Queen,

    Duit kita ni mudah jugak terkoyak...terutama sekali memang mudah sangat dipalsukan kan Queen....

    ReplyDelete
  15. Salam Anim,

    EEEmmm....Kak Ros pun nampak macam tu la jugak...cantik kapai layar tu kan Anim....

    ReplyDelete
  16. Hi Mr.Clive,

    Betoi tu Mr.Clive....penjenayah2 ni pun bijak2 dan kreatif jugak kan Mr.Clive....

    ReplyDelete
  17. Salam Cik Pipi Tembam,

    Harap2 macam tu lah kan Cik Pipi Tembam...

    ReplyDelete
  18. ***promosi HOT!!***
    jana pendapatan lumayan secara full time atau part time.
    Sesuai untuk sesiapa sahaja,pelajar,suri rumah atau peruncit.
    Harga pendaftaran serendah PERCUMA.
    Anda tidak perlu keluar modal satu sen pun.
    Promosi sah selama sebulan sahaja.
    CEPAT,SEBELUM PROMOSI TAMAT.

    http://firstreload.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails