Sahabat adalah perisai diri

Tuesday, April 10, 2012

Koleksi Menarik Kata-kata Mutiara | Akal

Assalamualaikum,
Mai kita renung sat kata2 hikmah ni.....


                                                                gambar hiasan

1.Apabila sempuran akal, kurang perkataan. ( Saidina Ali Abi Talib).
2.Orang yang berakal, tidak berdukacita kerana miskin, bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. (ulama).
3.Sifat pemarah adalah musuh utama akal. ( saidina Ali Abi Talib ).
4.Walaubagaimanapun alim seseorang itu, dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. ( Lukmanul Hakim ).
5.Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. ( Saidina Ali Abi Talib).
6.Lebih sedikit orang menggunakan akalnya, lebih banyak pula ia berkata-kata. ( Saidina Ali Abi Talib).
7.Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. ( Saidina Ali Abi Talib).
8.Akal yang sihat daripada badan yang sihat. ( Lidah pendeta ).
9.Akal membentuk budi,membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. ( Hamka ).
10.Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA, iaitu manusia.Akal tidak diberikan semata-mata.Ia perlu dituntun. ( Hamka).
11.Salah satu tugas agama ialah memelihara akal.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir,merenungkannya. ( Hamka).
12.Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan.Hawa nafsu menyuruh mengelamun,berangan-angan,tetapi akal menyuruh menimbang. ( Hamka ).



20 comments:

  1. terima kasih kak ros atas perkongsian ini ye =)

    ReplyDelete
  2. salam perjuangan,

    kiter sudah linkkan blog akak dgn blog kiter.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Cheqna,

    Sama2 Cheqna....

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Wan Nurul Hezrina,

    Betoi tu Wan....

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum,

    Sama2 ya...Kak Ros pun dah linkkan blog New Hope ni kat dalam blog kak Ros...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Echa,

    Ya Echa...Kak Ros pun setuju sangat2.....

    ReplyDelete
  7. Salam Kak ros,
    Patutlah kalau orang terlampau marah tu, dia selalunya pendek akal dan buat benda yang akan dikesali nanti. Bertuah manusia dianugerahkan akal. Alhamdulillah dan semoga kita manfaatkan anugerah Allah ni.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Aidah,

    Waalaikumsalam.....Semua Manusia ni memang ada akai tapi kebanyakkannya depa suka simpan sayang nak pakai kan Aidah.....

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum LYAfrina,

    Hehe... :-))

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Cik Rose,

    Sama2 lah ya Cik Rose....

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum mama,

    Sama2 lah ya mama...

    ReplyDelete
  13. Terbaikk,jangan lupe follow my blog :)

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails