Sahabat adalah perisai diri

Tuesday, October 2, 2012

Lagi Kes Buli Dekat Sekolah...

Assalamualaikum,
Yang baru dan yang lemah selalunya akan menjadi mangsa buli...Apa yang hebat sangat pun tak tau lah boleh dok buli dan penaya orang nih... 

Oleh Suraya Roslan dan Sitie Nurhajatulziemah Mohd Nor
am@hmetro.com.my
DERITA...Muhammad Fahmi dirawat di HTJS.

SEREMBAN: Air kencing dipenuhi darah berwarna hitam pekat, tidak boleh berjalan dan hanya boleh bersolat atas kerusi berikutan kaki berasa kebas.

Demikian masalah kesihatan dialami seorang mangsa buli di sebuah sekolah menengah agama di Pedas, dekat sini, akibat didera senior yang memaksa mangsa melakukan ketuk ketampi melebihi 200 kali hanya gara-gara tidak mengambil air minuman.

Mangsa, Muhammad Fahmi Mazzalan, 14, yang kini dirawat di Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) berkemungkinan menghadapi masalah buah pinggang dan hati akibat ‘senaman’ melampau dalam kejadian 26 September lalu.

“Tiga hari selepas kejadian itu, sejurus kencing saya terkejut mendapati mangkuk tandas dipenuhi darah berwarna hitam pekat,” kata pelajar tingkatan dua itu ketika ditemui wartawan Harian Metro di wad HTJS, di sini, semalam.


17 comments:

  1. dr zmn dlu smpi skang...kes buli xpnah abis

    ReplyDelete
  2. seriau je dengaq darah hitam pekat..
    macam2 hal skrg ni kn..

    singgah pagi..jenguk2..hihi

    ReplyDelete
  3. sedih dgn perangai budak2 sekarang ni...

    ReplyDelete
  4. budak2 zaman skrg ni terlebih berani. dalam kepala dia tu agaknya dia fikir dia paling hebat. sampai sanggup nak lakukan benda2 macam ni

    ReplyDelete
  5. assalam ros..semakin ramai pembuli dikalangan pelajar2 sekolah..apa nak jadi dgn diaorg ek?..kecil2 dah mcm gangster lagaknya..sedihnya mereka ni ank2 org melayu..hu2x..semuga adik ni cepat sembuh..amin..

    ReplyDelete
  6. alah budak ni lomah somangat eh.. kalo kuek somangat eh tak eh di buli ..
    pondan bonar budak2 sokaghang ni.. oghang lolaki kono ado somangat juang ckit .. bobudak yang mombuli tu biar di tondang tolo eh.. biar dio tau langit tinggi ghondah.. cakap an ngan cikgu eh bwat apo suh polis solosaikan bauek malu skolah yo... tak pun kalo susah bonar bwat caro pondokatan kasihsayang poei blajo nasi arab damsyik.. kot mano tau bobudak tui boleh boghubah kan kan kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak ni x aktif la..kalo x tau jgn tuduh tuduh ...

      Delete
    2. kesian dye dah lama x datang skola ..patut la x nampak dah kat skola..

      Delete
    3. Dy bkn lomah somangat..dy sakit...jgn nk tuduh2

      Delete
    4. jgn salahkan budak ni. dia mmg sakit time kene ketuk ketampi. berhenti buat kesimpulan sendiri kalau taktahu pape.

      Delete
  7. Apabila seseorang tu dah jadi senior jangan pula ingat terlalu bagus dan mahu orang lain ikut cakap. Persoalan sekarang disebabkan pelajar senior yang macam bagus sangat habis pelajar Form 4 yang tak ada hubung kait dituduh bersubahat. Jika diri kita atau anak kita berada ditempat pelajar yang diarah mengira pasti berada dipersimpangan samada ingin membantah atau menurut. Jika membantah pasti pelajar Form 4 ni pun kena buli..... Yang pasti Pelajar Form 5 ni wajar diberi lebih lagi pelajaran tentang nilai-nilai murni dan ingat pelajar Form 2 tak aktif sukan atau sebaliknya ini bukan cara yang betul. Belajarlah menghormati dan menolong yang lemah bukan menindas. Sewajarnya tunjuklah sikap baik sebagai tauladan kepada pelajar junior.Ingat Allah SWT maha adil jika baik Allah balas baik dan sebaliknya. Fikir-fikirlah semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. F5 tu tkd niat pon nk buad fahmi ny camny . Ketuk ketampi tu da jd rutin kat asrama . Dy cume slh org n mse jer .

      Delete
    2. form 5 tak bersalah. form4 yg melebih-lebih. berhenti buat kesimpulan sndiri kalau taktahu apa2.

      Delete
  8. Jika difikir secara waras ketuk ketampi 200 kali takkan boleh membawa kepada permasalahan buah pinggang dan hati. Ini mesti ada masalah kesihatan...... Any way rutin jadual@ tanggungjawab yang x seberapa seperti mengambil air x boleh buat bagaimana nak pikul tanggungjawab sebagai pemimpin pelajar mahupun pemimpin negara kelak?

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah...skrg fahmi dh sihat..dh bleh gi skola seperti biase..die seorg yg pendiam di dlm klas sy skrg ni..hmmm

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails