Sahabat adalah perisai diri

Saturday, October 6, 2012

Pemakaian Tudung Yang menyerupai Agama Lain....

Assalamualaikum,
Kak Ros ada terbaca yang bertudung macam ni adalah menyerupai kaum agama Yahudi...
apa yang pasti dalam agama Yahudi seorang wanita memang wajib menutup rambut depa selepas bernikah sebagai tanda setia dan menjaga kesucian diri depa dekat si suami.... Depa ni boleh menutup kepala dengan rambut palsu ,scarf dan tichel... Wanita Yahudi yang dari mazhab Haredi went a step more dengan memakai topi diatas wig. scarf dan tichel mereka bagi memastikan double sure mereka memenuhi kehendak Tzniut.

WanitaYahudi yang beriman jugak tidak boleh memakai skirt diatas paras lutut... Baju depa jugak tak boleh ketat dan sebaik-baiknya tidak bewarna-warni sehingga menarik perhatian lelaki lain.... Ini adalah haram dimata Tzniut. Dari segi baju pulak.. lengan baju harus menutup siku. Wanita Haredi sekali lagi went a step further dengan memakai lengan sampai ke pergelangan tangan dan baju yang menutup tulang selangka

 Buat semua kawan2...pakailah pakaian dan tudung tu dengan elok2 ya..,ikutlah cara agama kita agama islam baik2..jangan sampai kita menyerupai agama kaum lain pulak...




12 comments:

  1. Asssalam,

    Mengikut sejarah, bila dijajah Hindu org Melayu ikut adat hindu, bila dijajah omputih kita mula ikut style omputih hingga kini semuanya nak ikut omputih. Makan, mium, sosial life, Islam diambil separuh2. hhmmm Semoga dpt kembali ke jalan yg benar.

    ReplyDelete
  2. Assalam admin!La nie pun da org malayu /islam kita ikut agama hindu tengok masa nikah kahwin masa duk bersanding duk ataih pelamin siap bertato lg.Pakai inai da la x yah seni sgt inai jadi cam tato.

    ReplyDelete
  3. Semoga kita sentiasa bertudung mengikut kehendak agama kita.

    ReplyDelete
  4. di awal2 dulu masa zaman remaja , kwn2 wanita sy ramai yg pakai skaf mcm tu...beransur2 semakin sedar, alamdulillah.

    ReplyDelete
  5. pernah pakai tudung camtu masa sekolah rendah nak pi ngaji tak tahu pulak pasal tu..sekarang dah tak pakai camtu dah..Alhamdulillah, terima kasih k.ros sebab share ^_^

    ReplyDelete
  6. salam kak ros......
    semoga kita di jauhkan dari benda2 yang akan merosakkan akidah umat islam......

    ReplyDelete
  7. Salam kenal. Diharapkan kita tak tergolong dalam golongan sebegitu. Jika kita lihat orang lain memakai sebegitu, kasihani dia, sesungguhnya dia kurang ilmu dan tak dapat hidayah lagi dariNya. ^^

    ReplyDelete
  8. aku gak yg mcm serban.
    aku nk tergelak pun ada..

    :D



    .

    ReplyDelete
  9. Lagi pun pemakaian tudung ke dua-dua di atas tidak menutup aurat dengan sempurna seprti yg dikehendaki syarak..

    ReplyDelete
  10. assalam..thanks ros mengingatkan..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails